Raadi (Ratshof)

4 comments
Kui miski, mida sa hindad ning millest sa hoolid, on purunenud tuhandeteks kildudeks, jäägitult, siis mälestused, kord esile kistud, alustavad tulist tormi südames, mis nõnda kergesti on haavatav ja raskesti kannatav. Tahan rännata ajas ning seista su eest kogu ihu & hingega. Tule tagasi! Ära veel mine, seisata!

Eesti Rahva Muuseumi postkaart. Foto 1920. aastate keskpaigast. http://bit.ly/1pnPSPZ (29.05.2014)

Pärast 1944. aasta pommitamist peatus Raadi mõisa süda igaveseks. Alles jäi vaid habras skelett, mis kannab endas jäägitut melanhooliat ning mälestust sõjaaegsest koledusest. Sõda lõppenud, rajati mõisa lähedusse nõukogude sõjalennuväli. Sõda ilu ei märka ning seetõttu tasandati varemed ühekordseks ning kunagine suursugune mõis muudeti laohooneks.

Nüüdseks on Raadi mõis osake ERM-i (Eesti Rahva Muuseumi) kompleksist. Aknaaukudes on eksponeeritud püsinäitus "Meie siin maal". ERM-i uus hoone kerkib mõisa vahetusse lähedusse, seega pole ehk karta varemete unustusse langemist.

Kui vaid poleks olnud sõda... Mõelda vaid, mida oleks meile andnud 1919. aastal von Liphartidelt võõrandatud mõis! Peened ent maitsekad pilastrid ja frontoonid seinapindadel, renessansskuppel, mille all paiknes 30 000-köiteline raamatukogu koos galeriiga. Von Liphartide suguvõsa oli äärmiselt intelligentne ning omas mitmeid kunstieksperte ja -kogujaid. Kuld, puhas kuld!

Hetkel istun pargipingil ning vaatan nukralt Raadi mõisa varemeid. Nõnda kurb, nõnda valus. Kus on pilastrid, kus on uhked uksed-aknad? Miks sa, sõjatants, oled nii hävitav?


Kasutatud allikad:

  • Eesti mõisaportaal - http://mois.ee/tartu/raadi.shtml
  • http://vanadasjad.wordpress.com/2012/01/27/eesti-rahva-muuseum-raadi-moisa-harrastemajas/
  • Maiste, J. (2014). 101 Eesti mõisa. Tallinn: Varrak.


4 comments:

  1. What gorgeous pictures!!! LOVE your photography!
    kisses
    xoBeckerman Girls

    www.BeckermanBlog.com

    ReplyDelete
  2. your photos are beautiful,so crisp and sharp :)

    ReplyDelete
  3. What an amazing place! These pictures are beautiful! ;)
    XO
    Jeanne
    http://fashionmusingsdiary.blogspot.fr

    ReplyDelete
  4. Amazing photos!
    http://beautyfineprint.blogspot.com

    ReplyDelete