Vastse-Kambja (Neu-Kamby)

Leave a Comment
Üldjuhul tekib mul koheselt uut mõisa külastades teatud ärevustunne, vilgas hoiak uue avastusretke vastu. Kahjuks pean tõdema, et seda ei juhtunud Vastse-Kambja mõisa külastades. Tänapäeval tegutseb seal Kambja vallavalitsus ning hoonet ümbritsevad nii uued kui ka vanemad elumajad (ning toidupood...). Renoveeritud hoone (algupäraselt oli mõis ühekorruseline ja kõrge pööningukorrusega, täiskahekorruseliseks ehitati 1950ndatel) ei tekita kuidagi ajaloolist tunnet, pigem on helehall plekk-katus peletav ning ukseesine robustne trepp justkui mõne kontorihoone eest pihta pandud.

Siiski ei saa mainimata jätta, et sissesõiduteed ääristavate väravapostide ees seistes tekib suursugune tunne küll. Valgetena säravad väravapostid ning kõrgustesse pürgivad igivanad raagus puud tekitavad mõnusa kontrasti ja taamal terendav mõisahoone kutsub esimesel pilgul uudistama küll. 


Säilinud on ka pargi tagaosas asuv aiatempel, mis on hetkel üsna trööstitu ilmega: lagunev ning täissoditud.


Siiski tasuks mainida, et ilu on vaataja silmades ning minu arvamus Vastse-Kambja mõisast on läbinisti subjektiivne. Seetõttu ei peaks keegi sellest mõisast eemale hoidma ega oma arvamust mõjutada laskma, sest tegelikult on siiski tegu 17. sajandist pärit arhitektuurimälestisega, mida on hoitud korraliku ning hoolitsetuna. Ning eks suvel, mil puud lehtedes ning muru rohetamas, ole vaatepilt hoopis teine!


Kasutatud allikad:

  • Eesti mõisaportaal - http://mois.ee/tartu/vastsekambja.shtml

0 comments:

Post a Comment